Európai Strukturális és Beruházási Alap: befektetés a jövőbe

Kedvezményezett neve: Derecskei Kertbarátok Hagyományőrző Egyesülete (Székhely: 4130 Derecske Rózsakert kert 3.)

Projekt címe: Meglévő természeti értékekben rejlő turisztikai potenciál fejlesztése Derecskén.

A szerződött támogatás összege: 267.953.845.- Ft.

A támogatás mértéke (%-ban): 99,24%.

A projekt tartalmának bemutatása:

A „Meglévő természeti értékekben rejlő turisztikai potenciál fejlesztése Derecskén” című projekt a helyi értékekre építő kertkultúra hagyományos és modern gazdálkodási gyakorlatainak együttes bemutatására nyújt lehetőséget interaktív játék elemeket tartalmazó programokon keresztül, bővítve a térség vonzerejét, lehetőséget biztosítva, hogy a későbbiekben meglévő környékbeli ökoturisztikai programokhoz is kapcsolódjon.A támogatási kérelem beadásakor egy olyan komplexum létrehozása volt a cél, amelyben az ide látogató turisták minél több időt tudnak eltölteni teljes körűen kiszolgálva. Ezért kívántuk az attrakcióhoz kapcsolódó programok nyújtásához, illetve a turisták vendéglátásához szükséges épületeket kialakítani. Az elmúlt évben a fejlesztendő terület közvetlen szomszédságában kialakításra került egy magas gasztronómia színvonalat képviselő Almavirág Étterem és Konferenciaház. Az Almavirág Étterem és Célunk, hogy a már meglévő és a fejlesztendő turisztikai szolgáltatások gazdasági és üzemelési szempontból ésszerűen egymásra épüljenek.A minőségfejlesztés jellemzően a beépített eszközök, kialakított környezet tartalmát gazdagítják és annak minőségi színvonalát emelik, valamint célcsoport vonatkozásában a megcélzott célcsoport kiegészül a gasztro- és hivatásturizmus során térségünkbe érkező vendégek igényeivel.Jelen projekt keretében olyan fejlesztés valósul meg, amelynek következtében – a munkahelyteremtés mellett – a térségbe látogató turista hosszabb időt tud eltölteni, fellendítve a szálláshelyek, vendéglátó egységek forgalmát is.

A „Meglévő természeti értékekben rejlő turisztikai potenciál fejlesztése Derecskén” című projekt megvalósulásával olyanfajta attrakció jön létre, amely az önálló vonzerő mellett jól kapcsolódik a különböző térségi kínálatokhoz, és hozzájárul, hogy a turisták több időt töltsenek a körzetben.A projekt a szabadidő tartalmas eltöltésére érkező látogatóknak egyedülálló érkező pont kialakítására ad lehetőséget a 47-es főút 18-as kilométerénél elhelyezkedő Derecskei Gyümölcsös, amely mind földrajzi, mind program ajánlat szempontjából kiemelkedő adottságokkal rendelkezik.A gyümölcsös kapujában lévő telephely a fejlesztés után, mint fizikai pihenő állomás, valamint tematikus túra útvonal program állomása is lehet. Egy termelő gyümölcsös élmény alapú megismerése újszerű lehetőséget kínál a térség vonzerejének növelésében és a látogatói kapcsolatok kialakításában.

A fejlesztés tartalma:

– Csapatház (075/1 B épület): meglévő épület átalakítása: Az épület 2 db egyenként 40 fő befogadására alkalmas vetítő- és foglalkoztató teremmel fog rendelkezni és 1 db 80 fős bemutató teremmel fog rendelkezni. Az épület regionális turisztikai pontként fog üzemelni, információs pontként fog feladatokat ellátni. Az épületben helyt kap egy bemutató terem, mely bemutató kézműves programok megvalósítására alkalmas, a térségben előállított kézműves termékek előállításának demonstrációját tervezzük ide ékek, asztalok és a vetítő projektoron kívül még további 2-2 db mobil interaktív projektor lesz elhelyezve. A megvalósuló attrakció az alábbi programcsomagokat kínálja a látogatók számára az év minimum 270 napján, melyeknek a beltéri megvalósítása ebben az épületben lesz.

I. „Mesél a kert”

II. Kertpedagógiai program

III. Hagyományos kiskerti kultúra bemutató

IV. Közösségi kertművelés képzés sorozat

V. Gyümölcsös kalandok

VI. Közösségi kertművelők fesztiválja

VII. Derecskei Kertkultúra Hagyományőrzők Napja

– Tudományos játszótér (075/1 C épület): Meglévő épület átalakítása: Az épületben kialakításra kerül 1 db interaktív tudományos játszótér, 1 db iroda, 1 db tároló, valamint kb. 35 m2-es nagyságú fogadó helyiség. Itt a fogadó helyiség, a gazdák termékeinek bemutatása és információs ponttalrendelkező épület és a hozzájuk kapcsolódó szociális helyiségek kialakítása történik.

Teljes nettó alapterület: 237,83 m2.

A színvonalas turisztikai fogadáshoz szükséges turisztikai háttér kialakítása a cél. Az épület özni a hagyományos játék elemekkel, hogy azok egymást szakmailag egészítsék ki. – Zöld területek kialakítása, parkosítás: Az attrakció népszerűségéhez elengedhetetlen a rendezett környezet kialakítása a teljes területen. – Parkoló állások és útburkolat kialakítása: A helyszín infrastruktúrájának kialakításához parkoló állásokat és összekötő belső utakat szeretnénk kialakítani a színvonalas turistafogadáshoz és a programok megközelítéséhez.

A fejlesztés célcsoportjai:

1. Szervezett gyerek csoportok:“Almás kalandok és élménypedagógia programok az almáskertben”Ez a célcsoport iskolás és óvodás csoportokból áll. Az ország minden részéből érkező csoportok a csapatházban kezdik a programot, a vetítés után a kerti kisvonatra szálnak és a vonattal bemennek az ültetvény területére. Megtekintik a kb. 150 hektáros modern ültetvényt, közben néhány állomáson kisebb nagyobb csoportokba szerveződve különböző állomásokon különböző feladatokat kapnak, melynek megoldása során az élménypedagógiai eszközökön keresztül megtapasztalják a kertben lévő

2. Gyümölcsös kalandok – együtt játszik a család a Derecskei Gyümölcsösben. A gyerekprogramokhoz hasonlóan általában hétvégére a családoknak meghirdetett programok során a családok a foglalkoztató teremben találkoznak csapatház), és a vetítés után különböző interaktív fizikai és digitális játékokon vesznek részt, amelynek eredményeit magukkal viszik az ültetvény területén kialakított állomásokra, ahol edukáló feladatok várják a családokat úgy, hogy közben alma kóstoláson és kisebb fizikai terhelést jelentő feladatokat is megoldanak. Itt elsősorban a gyümölcs fogyasztás

3. Legyen neked termő almafád a Derecskei Okoskertben – csapatjáték programok a jövő gyümölcsösében. A programokat különböző vállalatok munkahelyi kollektíváinak és a vállalati családi napok programjainak lesznek meghirdetve. A cél egy verseny, amit a Gamifikáció eszköz rendszerén keresztül a digitális és egyéb ügyességi elemekkel az erre a célra kifejlesztett ActionBound és hozzá hasonló gamifikációs célú általunk testre szabatott applikációkkal valósítjuk meg.A verseny például egy “Csak Neked termő almafáért” vagy egy a vendégek által elkészített legszebb madárodú címért folyik, úgy hogy közben együtt kell működni az almafa növekedésében, a termés minőség javításában stb. A verseny a tervünk szerint nem ér véget a cél teljesítésével, további aktivitást fog követelni a résztvevőktől annak érdekében, hogy évente többször visszalátogassanak az attrakció helyszínére.

4. Kóstolókkal egybekötött tematikus almáskerti séták turistáknak(Gasztrokaland az étteremben, alma kóstoló az alma minden formájában) A térség szállodáival megkötött együttműködési megállapodásaink és különböző marketing tevékenységünk alapján a meghirdetett programunk a borász turizmushoz hasonlóan fog működni. Mindent be tudunk mutatni, ami az almával kapcsolatos, (földrajzi adottságaink, termesztési kultúránk és változásai, fajtáink és ízeink, feldolgozás, almalé, pálinka almabor és cider).A helyszínen külön kóstolóterem és látogatható látvány feldolgozóüzem kerül kialakításra saját forrásból, amely a programok rendelkezésére állhatnak.

5. Almavirág Étterem és Konferenciaház vendégei A projektünkben meghatározott célcsoportunkat kiegészítettük az Étteremben és a Konferenciaházban már most is jelenlévő egészséges életmód és fenntartható gondolkodásmódot képviselő 19-49 éves fogyasztói csoporttal.A helyszínen található Almavirág Étterem és Konferenciaház kiegészítő szolgáltatást biztosít gasztro- és nagyrendezvényekhez helyszíneként akár 400 fő-ig. ·

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. augusztus 31.

A projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-HB1-2016-00007

A projekt megvalósítása képekben: