Sajtóközlemény

 

Meglévő természeti értékekben rejlő turisztikai potenciál fejlesztése Derecskén

 

2020. 02. 25.

 

A Derecskei Kertbarátok Hagyományőrző Egyesülete a Széchenyi 2020 program keretében a megye és Derecske térsége számára fontos turisztikai fejlesztést valósít meg a projekt végrehajtásával több mint kétszázötvenmillió forint támogatásból. A megvalósító számára kulcsfontosságú cél a modern és a hagyományos mezőgazdasági kertkultúra a modern ember számára szórakoztató tevékenységként való megmutatása, a gasztro- és hivatásturizmus élénkítése. Az új töltött tartózkodási idejét, új turisztikai vonzerőként további lehetőségeket kínál a megyébe érkező vendégek számára.

 

A Derecskei Kertbarátok Hagyományőrző Egyesülete - mint kedvezményezett - különleges specialitása a kertgazdálkodást folytató autonóm közösségek sajátos szokáshagyományainak felelevenítése, turisztikai célú hasznosítása. Ezért fontos feladatának tartja a hagyományos és modern mezőgazdasági kultúra bemutatását, tárgyi emlékei gyűjtését, a környezeti neveléssel kapcsolatos iskolai programokban való közreműködést, a természeti értékek felkutatását, védelmét.

 

A Széchenyi 2020 program keretében, összességében 267, 95 millió forint támogatásból most induló TOP 1.2.1.-2015- HB1-2016-00007 számú, „Meglévő természeti értékekben rejlő turisztikai potenciál fejlesztése Derecskén” elnevezésű projekt a megyei szintű turisztikai vonzerő elemeire épülő, helyi gazdaságot élénkítő fejlesztés, amely hozzájárul a turista térségben, illetve helyben tartózkodási idejének hosszabbításához. Olyan fejlesztés valósul meg tehát, amelynek következtében - a munkahelyteremtés mellett – egy új célcsoport, a gasztro- és hivatásturizmus során térségünkbe érkező vendég is elégedetten távozhat a térség szolgáltatásainak igénybevétele után.

 

A támogatásból az egyesület megkezdi a kézműveskedésnek és a hagyományőrző foglalkozásoknak otthont adó foglalkoztatótermek, szociális helyiségek, az eszközök számára szükséges raktárak kialakítását. Meglévő épület átalakításával biztosítja majd a múlt, jelen és a jövő mezőgazdasági, illetve élelmiszer előállítási gyakorlatának, szokásainak és a modern kor kihívásainak interaktív bemutatását: a digitális technika ötvözését a hagyományos játékelemekkel. A projekt kisebb mértékben lehetővé teszi a tevékenységhez méltó zöld környezet igényes kialakítását, parkolóállások, utak kiépítését.

 

Összességében elmondható, hogy a fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy a helyi hagyományok modern köntösben, a nagyközönség számára szórakoztató tevékenység formájában megtapasztalhatóvá váljanak. Az újabb célközönség bevonásának hatására tovább növekszik a megye és a város szűkebb környezetének ismertsége, turisztikai attrakcióval eltölthető idő mennyisége.

 

További információ: derecskeikertbaratok@gmail.com

 

Blog 1

3 kalandos program gyerekeknek, a Derecskei Élménykertben

Most, hogy vége a hányattatott iskolaévnek, érdemes kihasználni a határtalanságot, és olyan felszabadító gyerekprogramokat keresni, ahol a nyári természet, a mozgás és az élmények erejével töltődhetnek a kicsik, de akár a szülők is. A Debrecen melletti Derecskei Élménykertben az elmúlt időszakban teljesen a gyerekekre hangolódtunk, hogy minél több célzott programmal és élménnyel találkozhassanak nálunk! A pár órás programoktól az egész hetes táborokig válogathattok most az attrakcióink közül, amelyeket mi is nagy szeretettel és gyermeki izgalommal várunk.

 

1. Élmény Kvíz

Fedezzétek fel a csodaszép Derecskei Élménykertet a legkisebbek társaságában, miközben motiváló pontokat gyűjtötök! Saját okoseszközötökön követhetitek az instrukciókat, így játékos módon tanulhattok, és közben mozoghattok is a természet lágy ölén, almafáink árnyékában. A pálya végén kortól és létszámtól függetlenül mindenki sikeresnek érezheti magát, hiszen öt különböző nehézségi fok közül választhattok majd a játék kezdetén. Az Élmény Kvíznek keresztelt programunk családi vagy nagyobb, csoportos programnak is tökéletes választás, ráadásul a teljesítés végén senki sem térhet haza nyeremények nélkül. Ha a céltalan bolyongás helyett inkább a kihívásokat választanátok, szeretettel várunk benneteket kvízes alkalmainkon Derecskén!


2. Interaktív játszóház

A Derecskei Élménykert legújabb eleme az az interaktív játszóház, amelyet a jövő nemzedékének edukációja és a természet szeretete ihletett. A zárt térben található, modern játszóház a legforróbb déli órákban nyújthat hasznos menedéket számotokra. Ebben a játszóházban nem lesz majd libikóka, sem óriáscsúszda, helyette valami sokkal többel és hasznosabbal találkozhattok. Az interaktív tér a legmodernebb digitális technikáknak köszönhetően a mai generáció igényeire szabva készült el, ahol játékos módon, szinte észrevétlenül tanulhatnak a gyerekek a fenntarthatóságról, az élelmiszeriparról vagy éppen a mezőgazdaságról. Ha szülőként úgy érzitek, néhány kérdés a témában még számotokra sem tiszta, benneteket is szeretettel várunk, hogy együtt merüljetek el a természet adta lehetőségekben. Mi örömmel adjuk át a tudást, amit több évtizede gyűjtögetünk ezen a csodálatos helyen, Derecskén.


3. Ebéd az almavirágban - külön gyerekmenü bemutatása

Ha mindent szemügyre vettetek, kipróbáltatok és megszagoltatok Derecskén, akkor egyetlen érzékszervetekre lesz már csak szükség – mégpedig az ízlelésetekre! Az Élménykert területén ugyanis egy csodás étterem nyújt lehetőséget a kulináris kalandozásokra.  Az Almavirág Étteremben megkóstolhatjátok a Hajdúság néhány ikonikus fogását, ami szerintünk, lokálpatrióták szerint a fentiekhez hasonló, izgalmas élmény lesz. Természetesen itt is kiemelten kezeljük a gyerekek kívánságait, így külön gyerekmenüvel készülünk, hogy minden kicsi elégedetten, mosolyogva távozzon tőlünk. Végezetül pedig nem érdemes kihagyni 100%-os, hidegen préselt natúr almaleveinket, amelyeket DÉR Juice néven találtok majd az itallapon. Úgy gondoljuk, ezek az egészséges italok teszik kerekké a mi történetünket, hozzák közelebb a kertet, a mezőgazdaság szeretetét a legkisebbekhez.

 

Blog 2

5+1 érv, ami miatt idén nyáron Derecskén a  helyetek

 

Ha szeretitek, azért, ha nem sokat tudtok róla, azért érdemes megismerni az Alföld északi-északkeleti részén elhelyezkedő térséget, amit Hajdúságként emlegetünk. De ha a szigorú munkarend miatt csak egyetlen napotok van a felfedezésre, a feltöltődésre, akkor mindenképpen Derecskét írjátok be a keresőtökbe, mert itt egyetlen helyen az egész térség életéről, mezőgazdasági kultúrájáról átfogó képet kaphattok, közben pedig élményekkel feltöltődve térhettek haza. Tehát, ha a koordináták megvannak, irány Magyarország egyik legjobb agroturisztikai célpontja: DERECSKE.

 

1. Csodás lokáció

Derecske Debrecentől pár kilométerre található település, ahol a turizmus, a mezőgazdaság, a gasztronómia és a fenntarthatóság találkozik, amolyan hajdúsági módra. Ha a technika cserben hagyna benneteket útközben, akkor is könnyen megtaláljátok ezt a varázslatos helyet, hiszen ennyi gyümölcsfát egy térben valószínűleg máshol nem találtok a környéken. A Derecskei Élménykert Magyarország egyik legmodernebb, legokosabb kertjének ad otthont, ahol szinte tapintható a mezőgazdaság szeretete.  A hely tulajdonosai szerencsére nem szeretnék megtartani maguknak ezt a tudást, hanem ellenkezőleg, szinte minden színtéren a tudásátadásra törekszenek, legyen szó interaktív játszóházról, konferenciaközpontról vagy élményekre felfűzött kvízes játékokról.

2. Hajdúsági termelők egyetlen helyen

Az Élménykert egyik büszkesége az Almavirág Étterem, ahol helyi termelők alapanyagaiból készült fenséges fogások várnak az idelátogatókra. Az étteremben az újragondolt hajdúsági fogások mellett szezonális menüvel is vár a gasztronómiában jártas csapat. Az étterem tulajdonképpen az almafák tövében kapott helyet, így a teraszról látható a csodás birtok, beszippantható a vidéki friss levegő és hallhatóak az itt őshonos madarak. A menüsorban mindenki találhat ízlésének megfelelő fogást, legyen az vegetáriánus, húsimádó, környezetvédő, gyerek vagy idős.

3. Családdal a legjobb

Derecskét elsősorban nem a legmagányosabb úttörőknek ajánljuk. A helyszín ugyanis egy családi kiruccanást is megér. Az interaktív játszóházban és az Élmény Kvíz segítségével a kicsik és a nagyok is megtapasztalhatják az aktív kikapcsolódást, a játszva tanulás örömét. Mindkét program észrevétlenül edukál a környezettudatos szemlélet jegyében, miközben a legmodernebb okoseszközöket használjuk, és észre sem vesszük, hogy repül az idő. Ráadásul, ha részt veszünk a kvízben, nem csak a kertet barangoljuk be izgalmas módon, de jutalomban is részesülhetünk.

5. A térség esszenciája egy pohárban

Derecske egy szóban nehezen összefoglalható. De ha szimbolikusan csak egy pohárba kellene beletölteni, akkor könnyű helyzetben lennénk. A helyi almákból ugyanis 100%-os, hidegen préselt, prémium gyümölcslevek készülnek a helyszínen, amelyeket DÉR Juice néven kóstolhatunk meg. A zamatos gyümölcslevek között almán kívül meggy- és céklalé is választható, amelyek tökéletes frissítők lesznek a nyári hőségben. Ha egy kicsit szeretnénk hazavinni az itteni élményekből, mindenképpen tankoljatok fel néhány palackot a DÉR Juice finomságaiból.

5. Hozd a céget is, ha ő nem enged!

Ha pedig úgy tűnik, most az egyetlen napos szabadság is bezavarna a munkahelyen, akkor van egy vad, de annál jobb ötletünk! Szervezzetek csapatépítőt, konferenciát, továbbképzést a helyszínre, így a kollégákkal együtt élvezhetitek a felsoroltakat. Derecskén ugyanis nem csak egy exkluzív konferencia- és rendezvényközpont kapott helyet, hanem egy háromtermes, modern, napsütötte csapatház is, ahol a természet közelségében fejlődhettek. A szünetekben pedig a feltöltődést csak bízzátok ránk!

+1: Cukiságból sosem elég

Ha ennyi nem lenne elég ahhoz, hogy meggyőzzünk, Derecske csak rátok vár, akkor gondoljatok a szelíd alpakákra a zsengén zöldülő derecskei réten, akiknek pusztán a látványa is jó kedvre derít és megnyugtat minden idelátogatót. Akár benneteket is! ;)

 

 

PR CIKK

HA ÉHEZEL AZ ÉLMÉNYEKRE, AKKOR IRÁNY A DERECSKEI ÉLMÉNYKERT!

 

A város zajától távol, az alföldi síkságon, mint egy oázis tűnik fel a Derecskei Élménykert, ami sokszínű programokat kínál az év bármely napján családoknak, gyerekeknek, de akár a barátokkal, kollégákkal töltött közös napokra is jó választás.

 

A Debrecentől, mint egy 20 percre lévő családi vállalkozás nemcsak nyitott gyümölcsöskerttel, de étteremmel és konferenciaközponttal, valamint a régióban egyedülálló módon színes gasztro- és élményprogramokkal várja a vendégeket.

 

Az idelátogatók a nyitott kertben barangolva megismerhetik a hagyományos almatermesztést és a fenntartható zöld technológiákat, a gasztronómia iránt érdeklődők pedig nemcsak a Hajdúság legjobb fogásaiból, de a környék különleges hangulatából is ízelőt kaphatnak.

 

Az Almavirág Étterem és a kapcsolódó programok az egész családnak aktív pihenést nyújtanak. A helyi alapanyagokból készült ízletes ételek, valamint a jó hangulatú borkostoló a felnőttek, míg a gyerekek szórakozását a kert és a digitális játszóház biztosítja.

 

Fontosnak tartjuk a jövő nemzedékének, a gyerekek edukációját is, így digitális játszóházunkban a gyerkőcök játékos módon ismerkedhetnek meg a fenntarthatósággal, tanulhatnak arról, hogyan kerülnek az élelmiszerek a tányérra, valamint milyen folyamatokon megy keresztül a gyümölcs, mielőtt a poharakba kerül.

 

A hely tökéletesen megfelel a kisebb családi rendezvénytől a több száz fős szakmai konferenciáig. A több mint 100 négyzetméteres terem teljesen személyre szabható, így lehetőség nyílik akár a színházszerű elrendezésre, az állófogadásokra is, valamint 3 különbejáratú szekcióra is bontható, ami alkalmas workshopok, szakmai előadások lebonyolítására is.

 

A Derecskei Gyümölcsös a természetesség harmóniáját sugározza, ahol az almafák árnyékában mindenki megtalálja a kikapcsolódást és a feltöltődést. Álmodja meg a tökéletes napot, és mi segítünk a megvalósításban!